Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΑμάΝΤΙ ΤΟ ΠΟΛΥτιμόΤΕΡΟ ΠΕΤΡΑδι

ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΣΤΗ ΓΗ.
DIAMONDS ARE FOR EVER





Ποιο άλλο υλικό της γης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πολυτιμότερο δώρο, που κάποιος μπορεί να χαρίσει σε μια επέτειο, σ’ ένα γάμο, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και γενικά σε κάθε γιορτή και χαρά της ζωής, αν όχι το διαμάντι;
Ελάχιστοι θα απαντούσαν διαφορετικά, ειδικά οι γυναίκες.

Το διαμάντι δεν είναι απλά το πιο πολύτιμο υλικό που έχει στα σπλάχνα της η γη, αλλά με τη εξειδικευμένη βοήθεια μιας σειράς από άρτια καταρτισμένους τεχνίτες, μετατρέπεται και στο πιο λαμπερό πολύτιμο πετράδι.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πάλι κατατάσσει το διαμάντι στην κορυφή των μέχρι σήμερα γνωστών υλικών και φυσικών στοιχείων είναι η σκληρότητα του. Στην κλίμακα του Mohs που μετρά τη σκληρότητα των ορυκτών κατέχει μόνο του την πρώτη θέση, με βαθμό σκληρότητας 10.
Χαράζει τα πάντα και δεν χαράζεται από κανένα υλικό.

Τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία το 1000πχ περίπου και μέχρι τον 18ομχ αιώνα ήταν σχεδόν η μοναδική χώρα με παραγωγή αυτού του πολύτιμου πετραδιού. Άλλες χώρες παραγωγής σήμερα είναι η Βραζιλία, η νότιος Αφρική βεβαίως, η Σιβηρία και πρόσφατα ο Καναδάς

Η πρώτη κοπή ακατέργαστων διαμαντιών χρονολογείται πιθανόν το 1550μχ και έγινε στην Αμβέρσα, η οποία έμελλε να είναι το πιο σημαντικό κέντρο διαμαντιών του πλανήτη. Οι πιο φημισμένοι τεχνίτες κοπής διαμαντιών ήταν Εβραίοι. Κέντρα κοπής σήμερα υπάρχουν στο Βέλγιο, στην Ινδία, στο Ισραήλ, στη Ν Αφρική, στις ΗΠΑ.

Για να μετρήσουμε την άξια ενός διαμαντιού καθιερώθηκαν διεθνώς τα κριτήρια τα επονομαζόμενα 4C, που μετρούν κάθε ένα ξεχωριστά τις ιδιότητες ενός διαμαντιού κατεργασμένου ώστε οι ειδικοί επιστήμονες, γεμολόγοι-διαμαντολόγοι να αποφαίνονται, με όμοια κριτήρια, για την πραγματική άξια του κάθε διαμαντιού ξεχωριστά.
Τα 4C δεν είναι παρά τα αρχικά των παρακάτω τεσσάρων Αγγλικών λέξεων:
Cut που σημαίνει κοπή
Clarity που σημαίνει καθαρότητα
Colour που σημαίνει χρώμα
Carat που είναι μονάδα μέτρησης του βάρους πολυτίμων λίθων.
Στα 4C θα μπορούσαμε να προσθέσουμε άλλα δυο C που βοηθάνε στην διατήρηση της αξίας του διαμαντιού για πάντα.
Care που σημαίνει φροντίδα από εμάς που κατέχουμε ένα διαμάντι και
Certificate που σημαίνει πιστοποιητικό (εγγύησης) και είναι απαραίτητο να συνοδεύει κάθε διαμάντι σημαντικής άξιας.


Η πιο γνωστή κοπή διαμαντιού είναι η κοπή Μπριγιάν (56 έδρες), που προήλθε από την Αγγλική λέξη Brilliance που σημαίνει λαμπρότητα, φωτεινότητα, γιατί η κοπή αυτή αναδεικνύει στον ύψιστο βαθμό τη λάμψη του. Άλλες κοπές είναι αυτές που παρουσιάζονται στα παρακάτω σχήματα



Η λαμπρότητα-καθαρότητα του διαμαντιού εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των εγκλείστων (ξένων σωμάτων συχνά) που βρίσκονται μέσα στο διαμάντι. Η πιο καθαρή κατηγορία περιγράφεται ως FL-IF που σημαίνει άψογο, αψεγάδιαστο διαμάντι. Οι υπόλοιπες κατηγορίες παρουσιάζονται πιο κάτω, φτάνοντας και στην κατηγορία I1, I2, I3, που τα έγκλειστα μπορούν να φανούν και με γυμνό μάτι.



Το χρώμα είναι το τρίτο χαρακτηριστικό που καθορίζει την αξία ενός διαμαντιού, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει από το απόλυτο άχρωμο D μέχρι τα λιγότερο ή περισσότερο έντονα κιτρινωπά χρώματα K έως Z.




Τέλος εξίσου σπουδαίο ρόλο παίζει φυσικά το βάρος ενός διαμαντιού, το μέγεθος του με άλλα λόγια, που μετράται με τη μονάδα βάρους καράτι (carat) όπου 1 καράτι ισοδυναμεί με 0,20γραμ. Το καράτι στους πολύτιμους λίθους είναι μονάδα βάρους και δεν πρέπει να συγχέεται με τα καράτια που μετρούν την περιεκτικότητα σε χρυσό, την ποιότητα με άλλα λόγια, των χρυσών κοσμημάτων.
Τα διαμάντια που κυκλοφορούν περισσότερο στην αγορά και κοσμούν τις βιτρίνες κοσμηματοπωλείων είναι κάτω από ένα καράτι. Υπάρχουν βεβαίως και πάνω από αυτό το βάρος αλλά οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ανεβαίνουν αισθητά και δυσανάλογα.

Το διαμάντι μπορεί να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και στις ζημίες από τριβές και ξύσιμο, αλλά μπορεί να σπάσει από ένα χτύπημα σε σκληρή επιφάνεια.
Η φροντίδα που πρέπει να κάνουμε ώστε να διατηρείται το κόσμημα και το διαμάντι στην αρχική κατάσταση του, είναι ένα τακτικό καθάρισμα με ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 6 μέρη νερού και ένα μέρος αμμωνίας, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα δοντιών ή βουτώντας και ανακινώντας το κόσμημα στο υγρό αυτό.
Είναι απαραίτητο να μη φοράμε τα κοσμήματα μας στο πλύσιμο των χεριών με τα διάφορα σαπούνια και στις εργασίες με καθαριστικά και διαλυτικά κουζίνας, διότι τα ξένα σώματα επικάθονται στην επιφάνεια του διαμαντιού και έτσι μειώνεται αισθητά η περίφημη ιδιότητα του, η λάμψη.

Καλό είναι όλα τα κοσμήματα να τα τυλίγουμε με ένα κομμάτι μαλακό πανί ξεχωριστά το καθένα, η να τα βάζουμε σε κοσμηματοθήκες ώστε να μη προκαλούνται τριβές στις επιφάνειες τους, από την επαφή τους με άλλα κοσμήματα.
Η περιοδική επισκόπηση των κοσμημάτων από έναν κοσμηματοπώλη θα προφυλάξει τα κοσμήματα σας και τα πολύτιμα διαμάντια από τυχόν ζημιές που δεν είναι ορατές από τον καθένα. Οι συμβουλές και οι μικροεπεμβάσεις που μπορεί να γίνουν από τον κοσμηματοπώλη σε ένα κόσμημα είναι πάντα χρήσιμες, προλαμβάνουν και αποτρέπουν την επέκταση μιας ζημιάς, ακόμη και την απώλεια του αγαπημένου κοσμήματος σας.

Το πιστοποιητικό εγγύησης τέλος ενός διαμαντιού είναι μια τεχνική έκθεση ενός πτυχιούχου ειδικού γεμολογου-διαμαντολογου, ο οποίος ανέλυσε τις διαστάσεις, την καθαρότητα, την κοπή, το χρώμα, την συμμετρία, το βάρος, το τελείωμα, τη στίλβωση και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε διαμαντιού με το μικροσκόπιο και που πρέπει να συνοδεύει κάθε διαμάντι σημαντικής άξιας.


Η ευχή μου:
Τα Χριστούγεννα και η Νέα Χρονιά που έρχεται να είναι εκείνες οι γιορτές, όπου θα αποκτήσετε ή θα σας δωρίσουν το Διαμάντι που πάντα προσδοκούσατε, το Διαμάντι των ονείρων σας.

because the...Diamonds are forever and ever...
...here

22 σχόλια:

Matrix είπε...

Καλή αρχή λοιπόν!

VAD είπε...

Τι ειναι όλα τούτα τα θαυματα,βρε Βαγγέλη;Κληρονομική συλλογή,Προσωπική συλλογή ή Προσωπικές δημιουργίες;Δεν ξαναμπαίνω εδώ μεσα!Να βλέπω θαύματα που δεν μπορώ να τ'αγγίξω;

marianaonice είπε...

Το διαμάντι όπως και όλα τα κρύσταλλα νομίζω ότι έχουν ζωή!!

Πολύ ενδιαφέρουσα η ενημέρωσή σου!

Καλορίζικος!

vagnes είπε...

Σ' ευχαριστώ συνάδελφε και φίλε, αλλά όπως ίσως ξέρεις η τωρινή μου δουλειά εχει να κάνει με κόσμημα και σχεδιασμό κοσμήματος.
Αν θέλεις μπορείς να δείς και την ιστοσελίδα μου στο flickr. Υπάρχει σύνδεσμος στη φωτό δεξιά

vagnes είπε...

Φίλε μου vad αυτή είναι η δουλειά μου, είσαι νέος φίλος γι αυτό δεν το ξέρεις.
Η συλλογή λοιπόν είναι επαγγελματική και ωρισμένα απ αυτά είναι δικά μου σχέδια.
Είναι όμως απο τα Θαύματα που μπορείς να αγγιξεις.
Στην ανάρτηση για τα διαμάντια το κείμενο είναι δικό μου, τα κοσμήματα και τα σχεδιαγράμματα τα επέλεξα απο το διαδίκτυο.

vagnes είπε...

Σ' ευχαριστώ marianaonice.
Δίνουμε ζωή σε ότι αγαπάμε καλή μου φίλη...
...και ο θεός μας προίκισε με μεγάλα αποθέματα αγάπης, που πολλές φορές τα κρατάμε στις αποθήκες της λήθης

αντωνης είπε...

Εγω θα πω και κατι αλλο φιλε, αφου εκφρασω το θαυμασμο μου για τη δουλεια σου.

Εχει καμια σχεση αυτη η δουλεια με την άλλη που εκανες; Sorry, αλλά καλυτερα να ασχολειται καποιος με δημιουργιες οπως αυτες που μας δειχνεις εδω, παρα με τα τσιμεντα!!!
(ειναι τελειως προσωπικη η αποψη)

Αν και τα δημιουργηματα σου αφορουν περισσοτερο το λεγομενο ασθενες φυλλο, επιτρεψε μας και μας να ριχνουμε καμια ματια.

:)

vagnes είπε...

Ναι Αντωνη καμία σχεση.
Αυτό ήταν άλλωστε και ένα απο τα μεγάλα μου κίνητρα για να αλλάξω επάγγελμα.
Επάγγελμα που πάντα έχει να κάνει με τις χαρές της ζωής, και με ανθρώπους σε χαρούμενη διάθεση.

Αντώνη, πράγματι τα δημιουργήματα ενδιαφέρουν το "ασθενές" φύλο, το ενδιαφέρον το δικό μας, απλά, εστιάζεται στο "ασθενές" αυτο φύλο...πολλές φορές

αντωνης είπε...

Μια μικρη "παρατηρηση" Βαγγελη.

Ολες τις φορες το ενδιαφερον μας εκει πρεπει να εστιαζεται.
Ειναι το "αλας" της ζωης... το ασθενες φυλο (με ενα λ, πριν το εγραψα λαθος απο βιασυνη)

:)

vagnes είπε...

Αντώνη μεταξύ μας, έχεις πολύ δίκιο....
...σσστ κρύβε λόγια, μη καταλάβουν την αδυναμία μας...

leondokardos είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ενημέρωση για τα διαμάντια. Έξοχες οι φωτό σου.
Να πιάσουν οι ευχές σου, μακάρι.

prasino liker είπε...

Vagnes πιστευω οτι μεσα απο την διαμαντενια δημιουργια των καλλιτεχνων λυτρωνονται οι ψυχες εκεινων που με την ζωη τους πληρωσαν την αναγκη τους για ελαχιστα χρηματα.Μιλαω για τους εργατες που μεσα απο αθλιες συνθηκες εδωσαν σε μας αυτον τον λαμπερο κοσμο.Δεν συμφωνω με τον φιλο Αντωνη ,πιστευω και με τα τσιμεντα θα εκανες αριστουργηματα.Ειναι υπεροχα ολα Vagnes.

NdN είπε...

Διάβασα και τις άλλες 2 αναρτήσεις φίλε vagnes. Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για το κόσμημα, εξάλλου εγώ ο ίδιος ούτε ρολόι αντέχω να φορέσω.

Οι φωτογραφίες μου άρεσαν όμως.

Θα το επισκέπτομαι και αυτό το μπλογκακι για να μορφώνομαι!!

Καλό βράδυ!

vagnes είπε...

Λεοντόκαρδε θα πιάσουν οι ευχάς μου, πάντα πιάνουν όταν είναι απο καρδιάς.
Οι πολλές λεπτομέρειες κουράζουν, ελπίζω να να μη έγινε αυτό...

vagnes είπε...

Ο κόσμος και ο τρόπος ζωής πανω σε τούτο τον πλανήτη, δυστυχώς δεν είναι αγγελικά πλασμένος Πρασινο λικερ, αλλά η εικονα που δίνεις ανακουφίζει αυτή την πραγματικότητα.

Όσο για τα τσιμέντα που λές, το μόνο που μου άρεσε ήταν η μελέτη, τα σχέδια και το αποτέλεσμα.
Στα Δημόσια έργα όμως η μελέτη και τα σχέδια ήταν δεδομένα και έτοιμα, οπότε έμενε η κατασκευή και οι "επαφές" με τους επιβλέποντες...για να μη αναφέρω κι αλλα διάφορα αρνητικά, που συνέβαιναν και συμβαίνουν...

vagnes είπε...

Πάντως ndn ότι θέλεις να με ρωτάς απο δω μέσα μπορώ να σε συμβουλεύω και σένα και ολους τους φίλους για θέματα κοσμημάτων...

...κάτι μπορεί να σε παρακινήσει πάντως και σένα και να ασχοληθείς με κόσμηματα, που ξέρεις τι γνωριμίες σου επιφυλλασει το μέλλον...
Καλό βράδυ

faraona είπε...

Ax!
Μονο ν αναστεναξει μπορει νομιζω το ασθενες φύλο μπροστα σε μια διαμαντοθηκη και μια ανδροπαρεα που συζηταει τοσο ομορφα!

Απαιχτε Vagnes ...μιλας για τα διαμαντια λες και δίνεις συνταγες μαγειρικης ρε παιδι μου!
ουφ!!!

vagnes είπε...

Φαραώνα ασθενές(;) φύλο εσείς, "ασθενείς" εμείς μονίμως με σας...

Ανώνυμος είπε...

ενημερωτικό και πλούσιο μπλόγκ!

σ΄ευχαριστώ για την ευχή!

το διαμάντι των ονείρων μου είναι μια ψηφιακή slr leica με φακό f:1:1 :)

faraona είπε...

Καλα Χριστουγεννα!
Με υγεια,αγαπη και ειρήνη!
Φιλιά πολλα και ευχομαι ο νεος χρόνος ναναι γουρλίδικος και με πολλες δουλειες!!!
Σ ευχαριστω πολυ γι αλλη μια φορα!
¨:))

feminAthens είπε...

ερώτηση: Αγοράζω ένα χρυσό δαχτυλίδι με μαργαριτάρι και ένα πολύ μικρό μπριγιάν, συνολικής αξίας 700 ευρώ. Ζητάω πιστοποιητικό γνησιότητας για τις πέτρες και ο ιδιοκτήτης μου λέει ότι κοστίζει επιπλέον 120 ευρώ (το πιστοποιητικό). Δεν μου έχει επίσης δώσει καμία πληροφορία για τις πέτρες (καλλιεργημένο ή φυσικό μαργαριτάρι, καράτια του μπριγιάν ή οτιδήποτε). Είναι παράλογο που περίμενα πιστοποιητικό για ένα τόσο μικρό μπριγιαντάκι;

vagnes είπε...

Καλώς ήρθες feminathens στο vagneshop.
Κάθε αγορά που κάνουμε θα έπρεπε υποχρεωτικά να συνοδεύεται απο πιστοποίηση των χαρακτηριστικών του αγαθού και αυτό θα πρέπει να αφορά όλα τα είδη και όλα τα καταστήματα, πόσο μάλλον τα κοσμηματοπωλεία.
Βεβαιότατα ο κοσμηματοπώλης ήταν υποχρεωμένος να αναφέρει τα χαρακτηριστικά του μαργαριταριού και το βάρος, την καθαρότητα αλλά και το χρώμα του διαμαντιού που αγόρασες, όσο μικρά και αν ήταν.

Την εκτίμηση των πολυτίμων λίθων την κάνει γεμολόγος διαμαντολόγος και βέβαια αυτός αμοίβεται. Όμως η αμοιβή αυτή που είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αναφέρεις, θα πρέπει να εμπεριέχεται μέσα στην τιμή του κόσμήματος.
Μια οργανωμένη επιχείρηση, όχι αναγκαστικά μεγάλη, απλά οργανωμένη, έχει το γεμολόγο της που εκδίδει πιστοποιητικά με μηδενική στην ουσία επιβάρυνση.

Γενική παρατήρηση όλα τα μαργαριτάρια που κυκλοφορούν σε όλες τις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων παγκοσμίως είναι καλλιεργημένα. Φυσικά αλιευμένα μαργαριτάρια πολύ σπάνια υπάρχουν σε βιτρίνες και αν είναι και καλής ποιότητας -που είναι και ακόμη σπανιώτερα-είναι εξαιρετικά ακριβότερα από τα καλλιεργημένα.

Το διαμάντι που αγόρασες πάντως ευχαρίστως μπορούμε να σου το αξιολογήσουμε σε ποιά ποιότητα ανήκει χωρίς καμία επιβάρυνση.
Αν στα Ιωάννινα έρθεις στείλε μου μήνυμα στο e mail μου vaggnes@gmail.com