Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΑμάΝΤΙ ΤΟ ΠΟΛΥτιμόΤΕΡΟ ΠΕΤΡΑδι

ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΣΤΗ ΓΗ.
DIAMONDS ARE FOR EVER





Ποιο άλλο υλικό της γης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πολυτιμότερο δώρο, που κάποιος μπορεί να χαρίσει σε μια επέτειο, σ’ ένα γάμο, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και γενικά σε κάθε γιορτή και χαρά της ζωής, αν όχι το διαμάντι;
Ελάχιστοι θα απαντούσαν διαφορετικά, ειδικά οι γυναίκες.

Το διαμάντι δεν είναι απλά το πιο πολύτιμο υλικό που έχει στα σπλάχνα της η γη, αλλά με τη εξειδικευμένη βοήθεια μιας σειράς από άρτια καταρτισμένους τεχνίτες, μετατρέπεται και στο πιο λαμπερό πολύτιμο πετράδι.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πάλι κατατάσσει το διαμάντι στην κορυφή των μέχρι σήμερα γνωστών υλικών και φυσικών στοιχείων είναι η σκληρότητα του. Στην κλίμακα του Mohs που μετρά τη σκληρότητα των ορυκτών κατέχει μόνο του την πρώτη θέση, με βαθμό σκληρότητας 10.
Χαράζει τα πάντα και δεν χαράζεται από κανένα υλικό.

Τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία το 1000πχ περίπου και μέχρι τον 18ομχ αιώνα ήταν σχεδόν η μοναδική χώρα με παραγωγή αυτού του πολύτιμου πετραδιού. Άλλες χώρες παραγωγής σήμερα είναι η Βραζιλία, η νότιος Αφρική βεβαίως, η Σιβηρία και πρόσφατα ο Καναδάς

Η πρώτη κοπή ακατέργαστων διαμαντιών χρονολογείται πιθανόν το 1550μχ και έγινε στην Αμβέρσα, η οποία έμελλε να είναι το πιο σημαντικό κέντρο διαμαντιών του πλανήτη. Οι πιο φημισμένοι τεχνίτες κοπής διαμαντιών ήταν Εβραίοι. Κέντρα κοπής σήμερα υπάρχουν στο Βέλγιο, στην Ινδία, στο Ισραήλ, στη Ν Αφρική, στις ΗΠΑ.

Για να μετρήσουμε την άξια ενός διαμαντιού καθιερώθηκαν διεθνώς τα κριτήρια τα επονομαζόμενα 4C, που μετρούν κάθε ένα ξεχωριστά τις ιδιότητες ενός διαμαντιού κατεργασμένου ώστε οι ειδικοί επιστήμονες, γεμολόγοι-διαμαντολόγοι να αποφαίνονται, με όμοια κριτήρια, για την πραγματική άξια του κάθε διαμαντιού ξεχωριστά.
Τα 4C δεν είναι παρά τα αρχικά των παρακάτω τεσσάρων Αγγλικών λέξεων:
Cut που σημαίνει κοπή
Clarity που σημαίνει καθαρότητα
Colour που σημαίνει χρώμα
Carat που είναι μονάδα μέτρησης του βάρους πολυτίμων λίθων.
Στα 4C θα μπορούσαμε να προσθέσουμε άλλα δυο C που βοηθάνε στην διατήρηση της αξίας του διαμαντιού για πάντα.
Care που σημαίνει φροντίδα από εμάς που κατέχουμε ένα διαμάντι και
Certificate που σημαίνει πιστοποιητικό (εγγύησης) και είναι απαραίτητο να συνοδεύει κάθε διαμάντι σημαντικής άξιας.


Η πιο γνωστή κοπή διαμαντιού είναι η κοπή Μπριγιάν (56 έδρες), που προήλθε από την Αγγλική λέξη Brilliance που σημαίνει λαμπρότητα, φωτεινότητα, γιατί η κοπή αυτή αναδεικνύει στον ύψιστο βαθμό τη λάμψη του. Άλλες κοπές είναι αυτές που παρουσιάζονται στα παρακάτω σχήματα



Η λαμπρότητα-καθαρότητα του διαμαντιού εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των εγκλείστων (ξένων σωμάτων συχνά) που βρίσκονται μέσα στο διαμάντι. Η πιο καθαρή κατηγορία περιγράφεται ως FL-IF που σημαίνει άψογο, αψεγάδιαστο διαμάντι. Οι υπόλοιπες κατηγορίες παρουσιάζονται πιο κάτω, φτάνοντας και στην κατηγορία I1, I2, I3, που τα έγκλειστα μπορούν να φανούν και με γυμνό μάτι.



Το χρώμα είναι το τρίτο χαρακτηριστικό που καθορίζει την αξία ενός διαμαντιού, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει από το απόλυτο άχρωμο D μέχρι τα λιγότερο ή περισσότερο έντονα κιτρινωπά χρώματα K έως Z.




Τέλος εξίσου σπουδαίο ρόλο παίζει φυσικά το βάρος ενός διαμαντιού, το μέγεθος του με άλλα λόγια, που μετράται με τη μονάδα βάρους καράτι (carat) όπου 1 καράτι ισοδυναμεί με 0,20γραμ. Το καράτι στους πολύτιμους λίθους είναι μονάδα βάρους και δεν πρέπει να συγχέεται με τα καράτια που μετρούν την περιεκτικότητα σε χρυσό, την ποιότητα με άλλα λόγια, των χρυσών κοσμημάτων.
Τα διαμάντια που κυκλοφορούν περισσότερο στην αγορά και κοσμούν τις βιτρίνες κοσμηματοπωλείων είναι κάτω από ένα καράτι. Υπάρχουν βεβαίως και πάνω από αυτό το βάρος αλλά οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ανεβαίνουν αισθητά και δυσανάλογα.

Το διαμάντι μπορεί να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και στις ζημίες από τριβές και ξύσιμο, αλλά μπορεί να σπάσει από ένα χτύπημα σε σκληρή επιφάνεια.
Η φροντίδα που πρέπει να κάνουμε ώστε να διατηρείται το κόσμημα και το διαμάντι στην αρχική κατάσταση του, είναι ένα τακτικό καθάρισμα με ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 6 μέρη νερού και ένα μέρος αμμωνίας, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα δοντιών ή βουτώντας και ανακινώντας το κόσμημα στο υγρό αυτό.
Είναι απαραίτητο να μη φοράμε τα κοσμήματα μας στο πλύσιμο των χεριών με τα διάφορα σαπούνια και στις εργασίες με καθαριστικά και διαλυτικά κουζίνας, διότι τα ξένα σώματα επικάθονται στην επιφάνεια του διαμαντιού και έτσι μειώνεται αισθητά η περίφημη ιδιότητα του, η λάμψη.

Καλό είναι όλα τα κοσμήματα να τα τυλίγουμε με ένα κομμάτι μαλακό πανί ξεχωριστά το καθένα, η να τα βάζουμε σε κοσμηματοθήκες ώστε να μη προκαλούνται τριβές στις επιφάνειες τους, από την επαφή τους με άλλα κοσμήματα.
Η περιοδική επισκόπηση των κοσμημάτων από έναν κοσμηματοπώλη θα προφυλάξει τα κοσμήματα σας και τα πολύτιμα διαμάντια από τυχόν ζημιές που δεν είναι ορατές από τον καθένα. Οι συμβουλές και οι μικροεπεμβάσεις που μπορεί να γίνουν από τον κοσμηματοπώλη σε ένα κόσμημα είναι πάντα χρήσιμες, προλαμβάνουν και αποτρέπουν την επέκταση μιας ζημιάς, ακόμη και την απώλεια του αγαπημένου κοσμήματος σας.

Το πιστοποιητικό εγγύησης τέλος ενός διαμαντιού είναι μια τεχνική έκθεση ενός πτυχιούχου ειδικού γεμολογου-διαμαντολογου, ο οποίος ανέλυσε τις διαστάσεις, την καθαρότητα, την κοπή, το χρώμα, την συμμετρία, το βάρος, το τελείωμα, τη στίλβωση και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε διαμαντιού με το μικροσκόπιο και που πρέπει να συνοδεύει κάθε διαμάντι σημαντικής άξιας.


Η ευχή μου:
Τα Χριστούγεννα και η Νέα Χρονιά που έρχεται να είναι εκείνες οι γιορτές, όπου θα αποκτήσετε ή θα σας δωρίσουν το Διαμάντι που πάντα προσδοκούσατε, το Διαμάντι των ονείρων σας.

because the...Diamonds are forever and ever...
...here